Mitä on puheterapia?
Puheterapia on kuntoutusmuoto, joka keskittyy puhe- ja kommunikaatiohäiriöiden arviointiin, diagnosointiin ja hoitoon. Puheterapian tavoitteena on parantaa yksilön toimintakykyä arjessa sekä kuntouttaa, lievittää ja ennaltaehkäistä kielellisiä vaikeuksia. Puheterapia käsittää laajan kirjon erilaisia menetelmiä, joiden avulla puheterapeutti auttaa asiakasta ja asiakkaan lähiympäristöä parantamaan puheen tuottoa, puheen ymmärtämistä ja vuorovaikutustaitoja.
Sanapolku tarjoaa puheterapiaa kaiken ikäisille asiakkaille. Asiantuntijamme tarjoavat palveluita esimerkiksi lapsille, joiden puheen- ja kielenkehitys on viivästynyt, puhe on epäselvää, tai joiden vuorovaikutustaidot tarvitsevat tukea. Aikuisasiakkaiden kohdalla kyse voi olla esimerkiksi änkytyksestä, äännevirheistä, etenevästä neurologisesta sairaudesta, aivotapahtuman jälkitilasta tai nielemisvaikeuksista. Yhteistyö asiakkaan läheisten ja ammattilaisten kanssa on olennainen osa puheterapiaprosessia.
Kenelle puheterapia on tarkoitettu?
Puheterapia on tarkoitettu henkilöille, joilla on puhe- ja kommunikaatiohäiriöitä, riippumatta iästä. Puheterapia on tarpeen silloin, kun lapsen puheen ja kielen kehitys on viiveistä tai poikkeavaa, tai kun kielenkehityksen haasteista aiheutuu lapselle haittaa arjessa, tai silloin, kun aikuisen kommunikaatiokyky on heikentynyt esimerkiksi Parkinsonin taudin aiheuttamien muutosten tai aivoinfarktia seuranneen afasian vuoksi. Usein puheterapiaan hakeudutaan esimerkiksi puheen epäselvyyden, äännevirheiden, viivästyneen puheenkehityksen, puheen ymmärtämisen haasteiden, änkytyksen, niukan sanavaraston, syömis- ja nielemishaasteiden, vuorovaikutushaasteiden, oppimisvaikeuksien tai lukivaikeuksien vuoksi.
Sanapolun terapeuteilla on osaamista sekä lasten, nuorten että aikuisten kuntoutuksesta. Terapeuttimme käyttävät puheterapiassa monenlaisia yksilöllisesti suunniteltuja keinoja, kuten tavoitteita tukevia pelejä ja leikkejä, kuvia, tukiviittomia ja erilaisia strukturoituja terapiamenetelmiä.
Miten varata aika puheterapiaan?
Jos sinulle tai lapsellesi on myönnetty Kelan kustantamaa puheterapiaa, voit itse valita terapeutin. Sanapolun puheterapeutit ovat kaikki kokeneita ammattilaisia, ja tarkemmin voit tutustua heihin täällä. Päivitämme tietoa vapaista asiakaspaikoista nettisivuillemme, mutta koska asiakastilanteet muuttuvat joskus nopeastikin, kannattaa vapaita paikkoja kysyä suoraan laittamalla sähköpostia osoitteeseen asiakaskyselyt@sanapolku.fi. Viestissä on hyvä olla valmiina tiedot puheterapiajakson pituudesta, alkamisajankohdasta, maksajatahosta ja tavoitteista sekä siitä, missä terapia toteutetaan (asuinalue, mahdollisen päiväkodin, koulun tai asumisyksikön sijainti). Voit myös ottaa yhteyttä puhelimitse toimipisteidemme palveluvastaaviin: Helsinki, Lahti ja Kuopio.
Puheterapeuteista on pulaa, ja vapautuvaa paikkaa pidemmälle puheterapiajaksolle voi joskus joutua odottamaan. Lyhyemmälle terapiajaksolle tai esimerkiksi äännevirheen harjoittelukäynnille pääsee yleensä ilman jonottamista. Myös näissä tapauksissa voit olla yhteydessä meihin sähköpostitse (asiakaskyselyt@sanapolku.fi) tai puhelimitse.
Miten puheterapiaan hakeudutaan julkisella sektorilla?
Julkisen sektorin kautta puheterapiaan hakeutuminen alkaa usein terveydenhuollon ammattilaisen, kuten lääkärin tai terveydenhoitajan, tekemästä lähetteestä. Tämä lähete voidaan antaa, jos puheen tai kommunikoinnin tuen tarve huomataan esimerkiksi neuvolakäynnillä tai kouluterveydenhuollossa, tai jos vanhemmilla herää huolta lapsen kielenkehityksestä.
Kun lähete on saatu, asiakas asetetaan jonoon odottamaan vapautuvaa paikkaa puheterapiassa. Julkisella sektorilla odotusajat vaihtelevat. Hoitotakuu puheterapian osalta on 3 kuukautta. Jos asiakas ei tässä ajassa saa aikaa hyvinvointialueelta, palvelu tulee hankkia asiakkaalle esimerkiksi ostopalveluna tai palvelusetelillä. Sanapolku tekee yhteistyötä useiden hyvinvointialueiden ja Kelan kanssa, ja meille voikin hakeutua puheterapiaan joko hyvinvointialueen tai erikoissairaanhoidon maksusitoumuksella, Kelan maksusitoumuksella, omakustanteisesti tai vakuutuksen kautta.
Mitkä ovat puheterapian hyödyt?
Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, joka perustuu tieteelliseen tutkimukseen ja näyttöön kuntoutuksen hyödyistä. Puheterapiakuntoutuksella voidaan edistää lapsen tai aikuisen kielellisiä taitoja, vuorovaikutustaitoja ja ennen kaikkea toimintakykyä arjessa, ja löytää toimiva kommunikaatiokeino silloin, kun puhe yksinään ei riitä. Oikea-aikaisella kuntoutuksella voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi oppimisvaikeuksien tai psykososiaalisten haasteiden syntyä. Puheterapiassa tähdätään siihen, että yksilön kielellinen kapasiteetti saadaan käyttöön arjessa ja toimintakyky sen myötä paranee. Taitojen ja keinovalikoiman karttuessa asiakas saa onnistumisen kokemuksia ja minäpystyvyyden tunne vahvistuu: minä osaan kyllä, ja jos tarvitsen apua, minua autetaan.
Lisätietoa Sanapolun tarjoamista puheterapiapalveluista saat verkkosivuiltamme. Ota rohkeasti yhteyttä, niin autamme sinua eteenpäin!