Puheterapia on tärkeä osa monien lasten ja aikuisten arkea, sillä se auttaa kehittämään mm. puheen, kielen, äänen ja vuorovaikutuksen taitoja. Terapiassa asiakkaan tarpeet arvioidaan yksilöllisesti, ja tämän perusteella laaditaan terapiasuunnitelma. Puheterapia voi tapahtua vastaanotolla, asiakkaan kotona, koulussa, päiväkodissa tai etänä, mikä tekee siitä joustavan palvelun.
Erityisesti lapsille puheterapia on arvokas tuki puheen kehityksessä. Sen avulla voidaan puuttua varhain ilmenneisiin haasteisiin, jolloin lapsen kommunikaatio- ja kielelliset taidot voivat kehittyä paremmin. Terapeutti työskentelee tiiviisti perheen ja muiden ammattilaisten kanssa varmistaen, että lapsen yksilölliset tarpeet huomioidaan kokonaisvaltaisesti.
Puheterapiaan voi tulla maksusitoumuksella, joita myöntävät Kela, hyvinvointialueet tai sairaanhoitopiirit, jolloin puheterapia on asiakkaalle maksutonta. Puheterapiapalveluihin voi hakeutua myös ilman maksusitoumusta, jolloin käyntimaksuista vastaa asiakas itse tai asiakkaan vakuutusyhtiö.
Milloin lapsi tarvitsee puheterapiaa?
Monet vanhemmat pohtivat, milloin lapsen puheen kehitys saattaa kaivata ammattilaisen apua. Yleisiä merkkejä, jotka voivat viitata puheen kehityksen viiveisiin, ovat esimerkiksi lapsen vaikeudet käyttää sanoja ikätasoisesti, vaikeus muodostaa lauseita tai ymmärtää puhetta. Lisäksi lapsi saattaa kokea turhautumista, jos hän ei pysty ilmaisemaan itseään selkeästi.
Jos vanhemmat huomaavat tällaisia merkkejä, on suositeltavaa hakea ammattilaisen arviota. Puheterapeutin suorittama arviointi voi auttaa selvittämään, onko lapsen puheen kehitys viiveistä ja tarvitseeko hän puheterapiaa. Mitä aikaisemmin haasteisiin puututaan, sitä paremmat mahdollisuudet taitojen kehittymiseen ja kuntoutumiseen on.
Miten puheterapia tukee lapsen kielellistä kehitystä?
Puheterapiassa käytetään erilaisia menetelmiä ja tekniikoita, jotka tukevat lapsen puheen ja kielen kehitystä. Terapeutti hyödyntää leikkiä, pelejä, kuvia tai kirjoja auttaakseen lasta oppimaan uusia kielellisiä taitoja ja vuorovaikutustaitoja. Tavoitteena on kehittää esimerkiksi lapsen leikkitaitoja, vuorovaikutustaitoja, sanavarastoa, ääntämistä ja kielioppia.
Lisäksi puheterapeutti voi käyttää strukturoituja harjoituksia, jotka tukevat lapsen kykyä ymmärtää ja tuottaa kieltä. Yhteistyössä vanhempien kanssa voidaan luoda kannustava ympäristö, jossa lapsi voi harjoitella ja oppia uutta. Puheterapia on siis kokonaisvaltainen prosessi, joka huomioi lapsen yksilölliset tarpeet ja tavoitteet.
Miten vanhemmat voivat tukea puheterapiaa kotona?
Vanhemmilla on tärkeä rooli lapsen puheterapiaprosessissa, ja he voivat tukea lapsen kehitystä monin tavoin kotona. Tavallinen arki, jossa lapsen kanssa vietetään aikaa, leikitään yhdessä, sanoitetaan yhteistä maailmaa, luetaan kirjoja ja jaetaan ajatuksia ja kokemuksia on lapsen kielenkehityksen tukemisessa ensisijaisen tärkeää. Ruutuaikaa on tärkeää rajoittaa, sillä kieltä opitaan vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa, ei ruutua yksin tuijottamalla.
Sanapolulla puheterapeutti ohjaa puheterapiakäyntien yhteydessä kotiin konkreettisia vinkkejä, harjoituksia ja tehtäviä, joilla perhe voi tukea lapsen kehitystä ja työskennellä kohti yhdessä sovittuja tavoitteita. Harjoittelusta on tärkeää tehdä lapselle motivoivaa ja hauskaa. Puheterapeutin antamia kotiharjoitteita tehdään yleensä muutamia kertoja viikossa pieni hetki kerrallaan, mutta tästäkin sovitaan aina yksilöllisesti.
Mitä odottaa puheterapiaprosessista Sanapolussa?
Sanapolku tarjoaa puheterapiaa, joka on räätälöity asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Kun lapsi aloittaa puheterapian Sanapolulla, ensimmäinen askel on tutustuminen ja luottamuksellisen terapiasuhteen luominen. Tavoitteet puheterapiajaksolle määritellään yhdessä perheen kanssa, kuntoutussuunnitelmaan perustuen. Perheen kanssa laaditaan terapiasuunnitelma, johon kirjataan tavoitteet ja sovitut käytännön asiat. Tavoitteita muokataan ja tarkennetaan tarvittaessa.
Sanapolulla on lämmin ja kannustava ympäristö sekä ammattitaitoiset, kokeneet puheterapeutit. Meillä laadukas puheterapia ja sujuva yhteistyö perheen ja asiakkaan lähiympäristön kanssa ovat työmme keskiössä. Terapiakäynneillä pyritään tukemaan lapsen kehitystä ja tarjoamaan työkaluja, jotka auttavat myös kotona tapahtuvassa harjoittelussa. Yhteistyömme tavoitteena on parantaa lapsen kommunikaatio- ja kielellisiä taitoja, jotta hän voi osallistua täysipainoisesti arkeen ja leikkiin.