Miten lapsi pääsee puheterapiaan?

Miten lapsi pääsee puheterapiaan?

Puheterapia on keskeinen palvelu, joka voi merkittävästi parantaa lapsen kommunikaatiokykyjä ja päivittäistä elämää. Monille vanhemmille herää kysymys: miten lapsi pääsee puheterapiaan? Prosessi alkaa yleensä huolestuneiden vanhempien aloitteesta, jotka huomaavat lapsellaan puheen tai kielen kehityksen viiveitä. Ensimmäinen askel on ottaa yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten lastenlääkäriin tai neuvolaan, joka voi tehdä alustavan arvioinnin. Tämä arviointi voi johtaa suositukseen puheterapiaan hakeutumisesta.

Puheterapiaan pääsy voi edellyttää myös virallista lähetettä, jonka voi saada esimerkiksi perusterveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta. Lähetteen perusteella voidaan laatia kuntoutussuunnitelma, jossa määritellään terapian tavoitteet ja toteutustapa. Joissakin tapauksissa puheterapiaan voi hakeutua myös ilman lähetettä, jolloin asiakas maksaa terapian itse tai käyttää vakuutusturvaa.

Puheterapia on terapiamuoto, jonka tarkoituksena on parantaa, lievittää ja ehkäistä puheen, kielen ja kommunikoinnin haasteita. Puheterapiaan ohjaudutaan yleensä terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä tai päiväkodin/koulun suosituksesta. Mikäli sinua pohdituttaa lapsesi kielenkehitys ja toivot puheterapeutin arviota tilanteesta, voit olla yhteydessä neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon alustavan arvioinnin ja lähetteen saamiseksi. Voit olla myös suoraan yhteydessä puheterapiaa tarjoaviin yrityksiin, jolloin käynnit maksetaan itse tai hyödynnetään mahdollista vakuutusturvaa. 

Puheterapian ensimmäisillä käynneillä puheterapeutti arvioi lapsen kielellistä kehitystä ja mahdollista puheterapian tarvetta. Mikäli tarve todetaan, laaditaan kuntoutussuunnitelma, jossa määritellään terapian tavoitteet ja toteutustapa. Puheterapiaa voi saada perusterveydenhuollosta, mutta jos lapsi tarvitsee enemmän puheterapiaa kuin perusterveydenhuollossa on mahdollista tarjota, voidaan tehdä maksusitoumus puheterapiaan tai hakea Kelan korvaamaa puheterapiaa. Tällöin puheterapian toteuttaa yksityissektorin yritys, kuten Sanapolku. Puheterapiakuntoutukseen voi hakeutua myös omakustanteisesti tai vakuutuksen kautta. Tällöin asiakas voi olla suoraan yhteydessä puheterapiaa tarjoavaan yritykseen, kuten Sanapolkuun.  

Milloin puheterapia on tarpeen?

Puheterapia on tarpeen silloin, kun lapsen puheen ja kielen kehitys on viiveistä tai poikkeavaa, tai kun kielenkehityksen haasteista aiheutuu lapselle haittaa arjessa. Usein puheterapiaan hakeudutaan esimerkiksi puheen epäselvyyden, äännevirheiden, viivästyneen puheenkehityksen, puheen ymmärtämisen haasteiden, änkytyksen, niukan sanavaraston, syömis- ja nielemishaasteiden, vuorovaikutushaasteiden, oppimisvaikeuksien tai lukivaikeuksien vuoksi. 

Puheterapiassa kartoitetaan lapsen kielenkehityksen tämänhetkinen tilanne ja mietitään yksilöllisesti, millaista tukea lapsi tarvitsee. Puheterapian tavoitteet ja toteutus suunnitellaan yhteistyössä perheen ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Miten puheterapiaan hakeudutaan?

Puheterapiaan hakeudutaan usein terveydenhuollon tai varhaiskasvatuksen ammattilaisten suosituksesta tai vanhempien toiveesta. Mikäli lapsesi kielellinen kehitys pohdituttaa, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten lääkäriin tai neuvolan terveydenhoitajaan, joka voi tehdä alkuarvion ja tarvittaessa lähetteen puheterapiaan. 

Kuntoutukseen voi hakeutua myös suoraan ottamalla yhteyttä puheterapiapalveluja tarjoaviin tahoihin, kuten Sanapolkuun. Useimmiten perheet saavat puheterapiaan maksusitoumuksen hyvinvointialueelta, erikoissairaanhoidosta tai Kelalta, jolloin terapia on asiakkaalle maksutonta. Puheterapiaan voi hakeutua myös ilman maksusitoumusta, jolloin asiakas vastaa kustannuksista itse tai käyttää vakuutusturvaa.

Mitä puheterapiassa tapahtuu?

Puheterapia sisältää monenlaisia yksilöllisiä harjoituksia, joita tehdään erilaisten leikkien ja pelien yhteydessä. Mitä pienempi lapsi on, sitä suurempi rooli on leikillisyydellä ja vanhempien ohjaamisella. Luottamuksellisen suhteen luominen on ensiarvoisen tärkeää, sillä jos tuloksia halutaan saada, täytyy puheterapian olla lapselle kiva ja turvallinen kokemus. Puheterapiajakson tavoitteet määritellään aina yhteistyössä perheen kanssa. Pidemmän aikavälin tavoitteet pohjautuvat perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa tehtyyn arviointiin.

Puheterapian hyödyt lapselle

Puheterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, joka perustuu tieteelliseen tutkimukseen ja näyttöön kuntoutuksen hyödyistä. Puheterapiakuntoutuksella voidaan edistää lapsen kielellisiä taitoja, vuorovaikutustaitoja ja ennen kaikkea toimintakykyä arjessa. Oikea-aikaisella kuntoutuksella voidaan myös ennaltaehkäistä esimerkiksi oppimisvaikeuksien tai psykososiaalisten haasteiden syntyä. Puheterapiassa tähdätään siihen, että lapsen kielellinen kapasiteetti saadaan käyttöön lapsen arjessa. Taitojen ja keinovalikoiman karttuessa lapsi saa onnistumisen kokemuksia ja minäpystyvyyden tunne vahvistuu: minä osaan kyllä, ja jos tarvitsen apua, minua autetaan. 

Sanapolulla olemme sitoutuneet tarjoamaan korkealaatuista, tavoitteellista ja asiakaslähtöistä kuntoutusta. Terapeuttimme ovat kokeneita ja ammattitaitoisia. Olemme valmiita auttamaan, mikäli lapsesi puheen- ja kielenkehitys huolestuttaa sinua ja haluat hakeutua puheterapiaan ilman jonotusta. Verkkosivuiltamme löydät lisätietoa palveluistamme sekä ohjeet yhteydenottoon

Takaisin uutislistaukseen