Pienten lasten puheen ja kielen kehitys voi vaihdella suuresti, mutta on joitakin yleisiä merkkejä, jotka voivat viitata siihen, että lapsi saattaa tarvita puheterapiaa. Yksi keskeisistä merkeistä on viivästynyt puheen kehitys. Jos lapsi ei saavuta tiettyjä kehitysvaiheita odotetussa ajassa, esimerkiksi ei puhu yksittäisiä sanoja 15 kuukauden ikään mennessä tai ei muodosta yksinkertaisia lauseita 2,5-vuotiaana, kannattaa harkita puheterapeutin konsultaatiota.
Toinen merkki on puheen selkeyden ongelmat. Jos lapsen puhetta on vaikea ymmärtää kotonakin, tai lapsi ei tule ymmärretyksi puheellaan ilman että vanhempi tulkkaa hänen puhettaan muille, voi olla hyödyllistä arvioida tilannetta ammattilaisen kanssa. Tavallinen syy puheterapiaan hakeutumiseen on myös äännevirheet, tyypillisimpinä /r/:n tai /s/:n puuttuminen tai korvautuminen toisella äänteellä. Puheen selkeyttä ja muitakin kielellisiä taitoja arvioidessa täytyy ottaa aina huomioon lapsen ikä ja suhteuttaa taitojen kypsymistä siihen.
Jos lapsesi puheen- ja kielenkehitys mietityttää, ole yhteydessä rohkeasti yhteydessä puheterapeuttiin. Usein puheterapiaan tarvitaan lähete, jonka voit saada esimerkiksi neuvolasta. Myös yksityissektorilla, kuten Sanapolulla, tehdään puheterapia-arvioita puheterapiatarpeen kartoittamiseksi ja tukitoimien suunnittelemiseksi.
Kuinka varhain puheterapia voidaan aloittaa?
Pienten lasten kohdalla puheterapian aloittaminen mahdollisimman varhain voi olla on erittäin hyödyllistä. Usein paras aika aloittaa puheterapia on heti, kun vanhemmat tai ammattilaiset havaitsevat mahdollisia puheen ja kielen kehityksen viivästymisen merkkejä tai heillä herää huoli lapsen kehityksestä. Varhainen puuttuminen tukee lapsen kielen kehitystä ja voi ehkäistä myöhempiä oppimisvaikeuksia.
Puheterapian aloitukseen vaikuttavat lapsen ikä ja yksilöllinen kehitys sekä puheterapia-arvioon hakeutumisen syy. Joissakin tapauksissa puheterapia aloitetaan jo alle 1-vuotiaana, esimerkiksi jos karkeaan ruokaan siirtyminen ja ruuan käsittely on lapselle vaikeaa. Puheen kehityksen viivästyessä lapset ohjautuvat puheterapiaan keskimäärin 2-3 vuoden iässä. Sanapolku tarjoaa yksilöllistä tukea, ottaen huomioon sekä lapsen että perheen tarpeet ja voimavarat.
Puheterapiaan voi tulla maksusitoumuksella, joita myöntävät Kela, hyvinvointialueet tai sairaanhoitopiirit, jolloin puheterapia on asiakkaalle maksutonta. Puheterapiapalveluihin voi hakeutua myös ilman maksusitoumusta, jolloin käyntimaksuista vastaa asiakas itse tai asiakkaan vakuutusyhtiö.
Miten puheterapia voi vaikuttaa lapsen kehitykseen?
Puheterapia on näyttöön perustuvaa kuntoutusta, joka voi merkittävästi parantaa lapsen kielen ja kommunikaatiotaitojen kehitystä. Terapian avulla lapsi voi oppia artikuloimaan selkeämmin, laajentaa sanavarastoaan ja kehittää kykyään ymmärtää ja tuottaa kieltä. Tämä puolestaan voi vaikuttaa positiivisesti lapsen sosiaalisiin taitoihin, oppimisen mahdollisuuksiin ja itseluottamukseen.
Sanapolku tarjoaa puheterapiaa, joka on räätälöity lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Terapian tavoitteet määritellään yksilöllisesti yhdessä perheen kanssa, kuntoutussuunnitelmaan perustuen.
Mitä vanhemmat voivat tehdä kotona tukeakseen puheterapiaa?
Vanhemmilla on tärkeä rooli lapsen puheterapian tukemisessa kotona. Yksi tapa tukea lapsen kielen kehitystä on lukea lapselle säännöllisesti. Kirjojen lukeminen ei ainoastaan rikasta lapsen sanavarastoa, vaan myös edistää kielellistä ymmärtämistä ja kuuntelutaitoja.
Lisäksi vanhemmat voivat rohkaista lasta osallistumaan keskusteluihin ja ilmaisemaan itseään. Arjen tilanteet, kuten leikit ja päivittäiset toimet, tarjoavat hyviä tilaisuuksia harjoitella puhetta ja kieltä. Puheterapiajakson yhteydessä Sanapolun terapeutit antavat kotiin lapselle sopivia, konkreettisia vinkkejä ja harjoitteita, jotka tukevat yhdessä sovittujen tavoitteiden saavuttamista.
Mitkä ovat puheterapian eri menetelmät?
Puheterapiassa käytetään monenlaisia menetelmiä ja tekniikoita riippuen asiakkaan tarpeista. Yksi yleisimmistä menetelmistä on harjoitusten tekeminen leikkien ja pelien yhteydessä, jotta harjoittelu olisi lapselle motivoivaa. Esimerkiksi artikulaatioharjoituksissa edetään tietyn hierarkian mukaisesti äänne- ja tavutasolta sanatasolle ja siitä lauseisiin.
Jos puhetta on vielä vähän tai ymmärtäminen on vaikeaa, apuna käytetään puhetta tukevia ja korvaavia kommunikointitapoja, kuten kuvia ja tukiviittomia.
Osa puheterapian menetelmistä edellyttää erillistä lisäkoulutusta. Tällaisia menetelmiä ovat esimerkiksi tietyt nielemisvaikeuden kuntoutuksen menetelmistä, änkytyksen kuntoutuksessa käytetty Lidcombe, tai syömisvaikeuksien kuntoutukseen tarkoitettu SOS Feeding. Sanapolulla on useita terapeutteja, jotka ovat käyneet näitä lisäkoulutuksia.
Sanapolku tarjoaa monipuolisia, yksilöllisiä hoitomenetelmiä, jotka on suunniteltu vastaamaan kunkin asiakkaan erityistarpeita.