Etäpuheterapia: Kuinka se toimii?

Mitä etäpuheterapia on?

Etäpuheterapia on terapian toteutustapa, jossa käynnit toteutetaan videoyhteyden välityksellä.  Tämä mahdollistaa asiakkaiden ja terapeutin välisen vuorovaikutuksen ilman, että heidän tarvitsee olla fyysisesti samassa paikassa. Tämä mahdollistaa laajemman saavutettavuuden, erityisesti alueilla, joilla palveluiden saatavuus on heikkoa tai puheterapeutteja on hyvin vähän.

Sanapolulla etäpuheterapia toteutetaan Zoom-videoneuvottelusovelluksella. Sovellus toimii myös selaimessa, eli sitä ei ole välttämätöntä ladata omalle koneelle. Sovelluksen lataaminen ja käyttö on asiakkaalle ilmaista ja teknisesti helppoa. Etäterapiakäyntien aikana terapeutti voi mm. jakaa näyttöään, käyttää digitaalisia materiaaleja ja pelata asiakkaan kanssa erilaisia oppimispelejä, jotka on suunniteltu erityisesti puheterapiaa varten. Pienten lasten kohdalla etäpuheterapia painottuu vanhempien ohjaukseen. Sanapolku on ollut edelläkävijä etäpuheterapiakuntoutuksen toteuttamisessa ja kehittämisessä. Etäpuheterapiaa on toteutettu Sanapolun ammattilaisten toimesta jo lukuisia vuosia, ja Sanapolku on myös kouluttanut muita ammattilaisia etäpuheterapian saloihin.

Etäpuheterapian hyödyt ja haasteet

Etäpuheterapian suurimpia etuja ovat sen saavutettavuus ja joustavuus. Etäpuheterapiaa saa usein ilman jonottamista. Asiakkaat voivat osallistua terapiasessioihin omasta kodistaan, tai vaikka kesämökiltään. Koska etäterapia ei ole sidottu tiettyyn paikkaan, terapia onnistuu myös silloin kun asiakas asuu kaukana puheterapiapalveluista. Lasten etäterapiassa lapsen huoltaja on yleensä mukana käynnillä, jolloin kotiharjoitteiden ohjaaminen on helpompaa ja aikuinen pääsee näkemään, miten harjoituksia tehdään ja pääsee kokeilemaan harjoituksia puheterapeutin ohjauksessa. Etäterapiassa voidaan hyödyntää perheen kotona olevia pelejä ja muita materiaaleja, mikä usein helpottaa harjoitusten ja tukikeinojen siirtämistä arkeen.  

Internetyhteyden katkokset tai ohjelmistojen toimintahäiriöt, ovat yleisimpiä haasteita etäpuheterapiassa. Nettiyhteyden toimivuus ja videoneuvottelusovelluksen käyttö onkin hyvä testata rauhassa ennen ensimmäistä terapiakäyntiä. Sanapolun käyttämä Zoom-sovellus on toimintavarma ja helppokäyttöinen. Lapsia etäyhteys joskus aluksi jännittää, mutta yleensä lapset innostuvat nopeasti etäterapiassa käytetyistä peleistä ja tehtävistä.

Kenelle etäpuheterapia sopii?

Etäpuheterapia sopii monenlaisille asiakkaille ja tilanteille. ja monenlaisiin elämäntilanteisiin. Se on tehokas vaihtoehto lapsille, nuorille ja aikuisille, joilla on erilaisia kielen ja kommunikoinnin haasteita. Etäpuheterapia on sekä sisällöltään että tehokkuudeltaan rinnastettavissa vastaanottokäynteihin. Etäterapian soveltuvuus asiakkaalle on arvioitava aina yksilöllisesti – ei voida osoittaa tiettyä asiakasryhmää, joille etäpuheterapia varmuudella aina sopii, tai asiakasryhmää, joille etäterapia ei sovi ollenkaan.

On kuitenkin tilanteita, joissa etäpuheterapia voi olla vähemmän tehokasta. Esimerkiksi asiakkaat, joille keskittyminen ruudun ääressä tehtäviin asioihin on hyvin hankalaa, voivat hyötyä enemmän kasvotusten toteutettavasta terapiasta. On tärkeää, että asiakkaan tarpeet ja resurssit arvioidaan huolellisesti ennen terapian aloittamista, jotta voidaan varmistaa etäpuheterapian sopivuus.

Miten valmistautua etäpuheterapiaan?

Valmistautuminen etäpuheterapiaan on avain onnistuneisiin istuntoihin. Asiakkaan tulisi varmistaa, että heillä on toimiva tietokone tai tabletti, jossa on toimiva kamera ja mikrofoni. Tarvittaessa Sanapolulta voidaan lainata asiakkaalle ulkoista web-kameraa tai mikrofonia. Laitteiden lisäksi luotettava internet-yhteys on välttämätön. Ennen etäterapiakäyntiä on hyvä tarkistaa, että kaikki tarvittavat ohjelmistot ovat asennettu ja toimivat oikein. 

Ympäristön valmistelu on myös tärkeää: rauhallinen ja hiljainen tila mahdollistaa keskittymisen yhteiseen tekemisen.  Etukäteen kannattaa myös testata laitteiden toiminta ja varmistaa, että kaikki tarvittavat materiaalit ovat helposti saatavilla. On myös hyvä varmistaa, että valaistus on riittävää, jotta kasvot näkyvät kamerassa hyvin. Esimerkiksi selän takana oleva ikkuna saattaa joskus pimentää asiakkaan kasvot kamerassa.

Sanapolun lähestymistapa etäpuheterapiaan

Sanapolku toteuttaa etäpuheterapiaa yhdistämällä asiantuntevan ohjauksen, hyväksi todetut kuntoutuskäytännöt ja nykyaikaiset teknologiat. Meille on tärkeää tarjota yksilöllisesti räätälöityjä palveluita, jotka vastaavat asiakkaan tarpeita. Sanapolun etäpuheterapiakäytännöt perustuvat pitkään kokemukseen ja asiakaspalautteeseen, mikä on auttanut meitä kehittämään menetelmiä, jotka ovat sekä tehokkaita että mukaansatempaavia. 

Etäpuheterapiaan pääsee Sanapolulla yleensä ilman jonotusta, sillä terapiaa toteuttava puheterapeutti voi olla missä päin Suomea tahansa – kuten asiakaskin. Osa terapeuteistamme on erikoistunut nimenomaan etäkuntoutukseen ja tekevät sitä päätyönään. Kaikki terapeuttimme ovat kokeneita ja koulutettuja ammattilaisia. Tutustukaa puheterapiapalveluihimme ja ottakaa rohkeasti yhteyttä, jos haluatte varata ajan etäpuheterapiaan tai pohditte tämän kuntoutusmuodon sopivuutta teille. 

Takaisin uutislistaukseen